söndag 26 maj 2013

Det här är Isak 14 månader och fem dagar



Fysiskt:
Enligt vår godtyckliga våg väger han 11.6 kilo, med torr blöja nuförtin. Kläder i storlek 80 sitter fortfarande lite, lite löst så jag tror inte att han är mycket över 80 centimeter. Han har blivit väldigt fascinerad av sin och andras magar och vill säkert helst att alla ska gå med magtröja så att han kan jämföra sin lilla kula med våra... lite större kulor.

Person och talanger:
Går mer än han kryper. Kan även gå baklänges. Fortfarande inne i ett långt utvecklingssprång och är väl lite mer missnöjd än vanligt, annars så märks det inte så mycket mer än att sömnen är krångligare. Uppskattar härmningslekar, särskilt med miner och ljud. Kan inte prata annat än på sitt språk, men vi tror att han sade "hej" till katten häromdagen och ofta när vi går med honom i famnen pekar han och säger "dä" eller "titta". Sedan om det verkligen är det han säger eller om det är det vi tolkar det som, låter jag vara osagt. Däremot märker vi att han förstår mycket. "Lägg dig ner", "spotta" och "får jag den" till exempel och "nej" (när han är på det humöret). Ber man honom komma så gör han det, men ligger det något intressant i vägen måste han så klart få undersöka det innan. 

Att lägga lock på saker är nog det bästa som finns oavsett om locket läggs på bordet, en förälder eller på burken det hör till. Han är även visat ett visst intresse för att städa. Fast innan han städar måste han så klart stöka till genom att t.ex. hälla ut alla majskrokar på golvet. Sedan kan han lägga dem i sin vagn eller tillbaka i påsen.

Han älskar musik. Ibland tror vi att han sjunger, men oftast nöjer han sig med att dansa och skaka på huvudet. Till allt. Till jinglar, hela låtar, dammsugaren och kaffekvarnen. Ofta hörs han knalla omkring blåsandes i ett munspel, annars är synten och de förprogrammerade låtarna på den en stor favorit.

Bilresor funkar riktig bra så länge han inte har sprängt blöjan (vilket hände när vi åkte till Skåne häromveckan) och de inte pågår för länge. Han gillar nämligen bara att sova i sin egen säng och blir lätt övertrött och sur efter för många timmar i en bil.

Bästa stället är utomhus. Där finns mycket så mycket att titta på att han glömmer bort sitt eventuella dåliga humör. Dessutom kan han gunga och känna på blommor och sand med kinden. Får han på sig skor knallar han snabbt fram till dörren och väntar otåligt, för att sedan trycka sig ut så fort någon öppnar. Lite läskigt med tanke på att det går en stentrapp rakt ner utanför.

Stoppar inte riktigt lika mycket saker i munnen längre, men när vi skulle måla för första gången idag var prio ett givetvis att smaka på färgen. Tur då att den var gjord av vetemjöl, vatten och karamellfärg. I övrigt verkade det där vara en lite tidig aktivitet, men den slutade ju med ett bad och det är alltid uppskattat.

När någon av oss går blir han ofta hjärtskärande ledsen, även om den andra föräldern är kvar såvida han inte är upptagen med något annat. Typ sin synt. Märker han inte att vi går, verkar det inte som att han inser att vi har varit borta förrän vi kommer tillbaka. Då gnäller han lite och ska helst sitta i ens famn i trekvart.

Jämfört med andra barn är han än så länge ganska lugn. Det märks ju inte när man är ensam med honom, men det blir tydligt när vi träffar kompisar. Sabbat är fortfarande bästis, fast Sabbat uppskattar kanske inte alltid när Isak försöker lyfta honom i pälsen.

På det hela taget är Isak ett välmående litet barn som lyser upp även de dunklaste stunder. Förutom när han vägrar sova.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...