lördag 6 april 2013

Isak, ett år och två veckor



Fysiskt:
Knappt åttio centimeter lång och prick 11.15 kilo tung. Fortfarande med sex halvt utvuxna tänder i över och nederkäke, men glad ändå. Nyvaccinerad samt helt återställd efter sin första riktiga magsjuka.

Person och talanger:
En nyfiken parvel som hasade sina två första steg idag. Som en mini-zombie ungefär. Oklart om han förstod vad han gjorde, men efter ungefär en timme upprepade han proceduren och hasade ett steg till mellan mig och Alex. Annars är han ganska frustrerad nu för tiden. Vill mycket, men kan inte allt han vill. Klättrar dock ner för soffan lika snabbt som en annan reser sig. Är en hejare på att sätta in sladdar i rätt uttag i datorn och prickar oftast rätt med sugröret i vällingkartongen. Ska absolut äta samma sak som sina föräldrar och helst dricka ur deras glas med, men kan nöja sig för stunden om han får hjälp med att dricka på "vuxet vis" ur eget glas.

Det är svårt att lämna honom utan tillsyn längre än tio sekunder för han är alldeles för nyfiken för att sitta still och ska absolut komma till överallt. Lämnar man rummet för att hämta kaffe kan han mycket väl ha hunnit fastna under bokhyllan innan man är tillbaka.

Har blivit en riktig liten härmapa. Ser han att vi gör något försöker han ofta göra samma sak själv. Låtsasdricker, sörplar från tomma skedar och tar våra telefoner eller vad som helst som påminner om dem (som fjärrkontrollen eller bankdosan) och låtsaspratar. Från och med idag har han även börjat gnugga tandborsten i munnen istället för att bara suga på den, efter långa instruktioner där vi har borstat tänderna framför honom.

Förstår fler och fler ord. "Ge mig den" och "tack" brukar till exempel leda till att man faktiskt får det man ber om, följt av en liten bock. Blir fortfarande jätteledsen av "nej" och "aj", så man får tänka sig lite för innan ett sådant ord slängs ut här hemma.

Lite stygg när han är trött. Bits och slåss och drar gärna katten i svansen. Men utöver det har han blivit lite gosigare igen. På morgonen kan man till och med få ha honom i knäet en hel kvart medan han dricker sin välling. Ibland kryper han upp i ens knä och blåser lite på en, men pussar är ganska så sällsynt numera.

Det bästa som finns är när dammsugaren drar igång. Då sätter han sig antingen bakom den eller på mattan i vardagsrummet och skakar huvudet av och an. Skaka på huvudet gör han även när han hör diskmaskinen, långa toner eller allmänt tjut och brus. Och så dansar han. Till synten som han fick i födelsedagspresent och till musik på tv och ibland även till Tom Waits. En gång tror vi till och med att han försökte sig på att nynna med.

Leker helst med köksprylar, klossar och sådant som gör ljud. Innan BVC-kollen igår puttade han lite lojt på en lastbil och petade en docka i ögat innan han kröp bort till miniköket och började leka med kastrullerna. Har fortfarande ett intresse för det som är farligt dock. Helst sladdar med el i.

Blir förbannad på en halv sekund om han inte får som han vill och skäller ofta ut en, men han förlåter snabbt. Sover hela nätter, för det mesta, men vaknar tidigt. Pratar med katten. Rör sig jämt. Jättekittlig. Lite avvaktande mot dem han inte känner igen till en början, men smälter snabbt. Flirtar gärna med folk på bussen. Tycker att det är mysigt att nysa. Kommunicerar med pruttljud, zombieväs, falsettjoller, tungljud, "mmmbo" och "dadadada" samt genom att rynka på näsan och göra en liten morsk min. På det hela taget en väldigt rolig liten filur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...