torsdag 27 september 2012

Betyg på min debut som barnmatskock - med skäll underkänt

Coop har haft utförsäljning av ekologiska frysgrönsaker, vilket kändes som ett utmärkt startskott för att börjar göra egen barnmat. Jag har tänkt sätta igång med det rätt länge och har under tiden målat upp en romantisk bild av en skrattande Isak som helt enkelt inte kan få nog av mina hemmagjorda puréer. Nej han skulle faktiskt älska dem så mycket att hans första ord skulle bli "usch" vid åsynen av butikernas fattiga burkmat. Jo, man lär ju så länge man lever - som det heter.

Glad i hågen och fylld av förväntningar kokade och mixade jag i alla fall under kvällen ihop en blandning av majs, ärtor, morötter, bönor och lite, lite broccoli tillsammans med bröstmjölk, smör och en halv tesked olja. Ni hör ju att det var en måltid för en gourmand! Synd bara att Isak uppenbart inte är en gourmand än. Minen efter första skeden vittnade om att det här var det största sveket vi utsatt honom för hittills. Sedan tog det ungefär femton försök till innan vi insåg att det nog inte var konsistensen som var problemet. Han spottade, gnällde, fick kväljningar och behandlade på det hela taget mitt fräscha grönsaksmos som en motbjudande sörja. Efter att ha mixat ner ytterligare en halv påse ärtor (som han älskar) och slängt i en matsked smör till kunde han i alla fall, motvilligt och med ett pinat ansiktsuttryck, tillåta sig att svälja det som fanns på skeden. Sedan gav vi upp och gjorde gröt i stället. Man vill ju inte traumatisera honom mer än nödvändigt liksom.

Ungefär tre försök in. Ett ansiktsuttryck som rymmer både äckel och en stilla bön om nåd.

Nu visade det sig emellertid att han inte ville äta gröten så länge jag gav den till honom heller, så förhoppningsvis är allt det här bara ett tecken på att Isak är oerhört smart och förstår att jag bär på något mycket bättre än det som för tillfället finns på skeden. Kanske funkar det om det är Alex som ger honom purén om någon dag i stället. Annars har vi numera fyra portioner grönsaksmos i frysen att hota med om han är stygg.

3 kommentarer:

  1. Hahaha! Men han vänjer sig nog. Kanske man kan börja med att prova en smak i taget? Typ bara majs, bara morötter, osv, var för sig.

    SvaraRadera
  2. Vissa av ingredienserna har han fått innan, men jo han behöver nog en invänjningsperiod när allt är tillsammans också. Som tur är har vi maaaassor av puré att träna med! Tur för oss alltså. Isak är nog mindre nöjd, än så länge.

    SvaraRadera
  3. Vissa av ingredienserna har han fått innan, men jo han behöver nog en invänjningsperiod när allt är tillsammans också. Som tur är har vi maaaassor av puré att träna med! Tur för oss alltså. Isak är nog mindre nöjd, än så länge.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...